+371 26173284

Vai man tiešām ir nepieciešams apdrošināt savu dzīvību?

08.01.2021

Tev nevajadzētu maksāt par dzīvības apdrošināšanu, ja Tev tā nav vajadzīga. Bet kādos gadījumos ir vērts iegādāties dzīvības apdrošināšanu? Un kad Tev vajadzētu to iegādāties?

Ja Tu esi sev uzdevis šo jautājumu, tad vispareizāko atbildi saņemsi, ja pajautāsi sev, vai mana ģimene un tuvinieki būs finansiāli pasargāti, ja slimības, invaliditātes vai nāves gadījumā Tu vairs nevarēsi apgādāt ģimeni. Dzīvības apdrošināšana jau ilgu laiku ir bijusi kā svarīga ģimenes finansiālās plānošanas sastāvdaļa, lai arī ne katram obligāti ir nepieciešama dzīvības apdrošināšana, bet tā noteikti var būt ļoti noderīga. Ja Tu esi vienīgais ģimenes apgādnieks un Tev ir mazi bērni, dzīvības apdrošināšana var ne tikai palīdzēt uzturēt apgādājamos, bet arī sniegt tūlītēju naudas izmaksu nāves gadījumā. Apdrošināšanas izmaksātā atlīdzība var būt veids, kā nomaksāt saistības, hipotēku, apbedīšanas izmaksas utt. Zemāk esam uzskaitījuši situācijas, kad noteikti ieteicams pirkt dzīvības apdrošināšanu:

PĒRC, JA TEV IR BĒRNI  

Dzīvības apdrošināšana gandrīz vienmēr ir nepieciešama, ja Tev ir bērni, izņemot, ja Tev ir ievērojami ietaupījumi bankā vai citi uzkrājumi. Bērnu audzināšana veido lielas izmaksas, un audzināt bērnus ar vienu algu ir gandrīz neiespējami. Ir ļoti daudz stāstu par ģimenēm, kas ir zaudējušas apgādnieku, kā rezultātā ģimene nonāk lielās finansiālās grūtībās. Ja Tu neiztraucies nomirt pirms laika, tad padomā, kā Tavi bērni jutīsies, ja vairs nevarēs atļauties doties uz vasaras nometnēm vai citas pēcskolas aktivitātes. Tieši šādiem iemesliem ir paredzēta dzīvības apdrošināšana, lai Tavi tuviniekiem nebūtu vēl lielākas ciešanas pēc Tavas nāves. Svarīgi ir arī apsvērt dzīvības apdrošināšanu abiem vecākiem, pat ja otrs laulātais partneris nestrādā, jo izmaksas, kas saistītas ar bērnu aprūpi un mājsaimniecības uzturēšanu var sasniegt viena cilvēka algu.

PĒRC TIKAI, LAI AIZSTĀTU IENĀKUMUS

Dzīvības apdrošināšana patiešām ir paredzēta pāriem un ģimenes situācijām, kad nāves gadījumā ir nepieciešams aizstāt otra cilvēka ienākumus, lai apgādājamie nebūtu finansiāla slogā. Tāpēc cilvēkiem, kuriem nav savas ģimenes un bērnu, bieži vien nav vajadzīga dzīvības apdrošināšanas polise, jo nav neviena cilvēka, kas ir atkarīgs no viņa ienākumiem. Dzīvības apdrošināšana arī nav nepieciešama, ja laulātajiem ir kopīgi ienākumi, bet partnera nāves gadījumā otrs laulātais varēs pats sevi uzturēt bez papildu kredītsaistībām vai citu apkārtējo palīdzības. Bieži vien ir ieteicama dzīvības apdrošināšana, ja laulātajiem ir kopīga hipotēka. Bieži vien ātri pārdot nekustamo  īpašumu nav iespējams, ja uzreiz ir nepieciešama nauda. Šādiem gadījumiem dzīvības apdrošināšana būs ļoti noderīga, lai segtu hipotēkas maksājumu un nevajadzētu pārdot īpašumus. Ja Tavam nekustamajam īpašumam nav apgrūtinājumu un Tev nav bērnu, tad apdrošināšanas polise nav nepieciešama.

Svarīgi atcerēties, ka dzīvības apdrošināšana ir ne tikai drošības spilvens gadījumiem, kad kāds no tuviniekiem nomirst, tā ir arī savu īpašumu un dzīvesveida pasargāšana, lai nelaimes gadījumā nebūtu jāpiedzīvo dramatiskas pārmaiņas.

NEPĒRC DZĪVĪBAS APDROŠINĀŠANU APGĀDĀJAMIEM

Dzīvības apdrošināšana bērniem vai citiem apgādājamajiem nav jāpērk, jo viņi parasti nenes nekādus ienākumus mājsaimniecībā. Svarīgi ņemt vērā, ka dzīvības apdrošināšanai ir jāaizvieto kāda ienākumus, lai ģimene nenonāktu finansiālas grūtībās. Bērniem vislabāk ir veidot uzkrājumus, lai viņi sasniedzot pilngadību, varētu apmaksāt izglītību vai uzsākt patstāvīgu dzīvi, tas būs daudz saprātīgāks finansiāls lēmums.

TU PĒRC DROŠĪBAS SAJŪTU

Iespējams var likties, ka maksājums par dzīvības apdrošināšanu ir bezjēdzīgs, jo, ja apdrošināšanas polise netiks izmantota, tad daudzu gadu garumā veiktie maksājumi var šķist kā naudas izšķērdēšana. Tāpēc svarīgi ir ņemt vērā, ka, pērkot dzīvības apdrošināšanu, tu pērc drošības sajūtu. Tu varēsi būt pārliecināts, ka, ja ar Tevi kaut kas notiks, tad ar Tavu ģimeni viss būs kārtībā. Tā arī ir apdrošināšanas būtība – aizsardzības pasākums, kas liek Tev justies labāk.

KOPSAVILKUMS

Tātad - vai ir vērts iegādāties dzīvības apdrošināšanu? Dzīvības apdrošināšana Tev tiešām ir vajadzīga gadījumos, ja kāds ir atkarīgs no Taviem ienākumiem. Tātad, ja Tavai ģimenei pieder īpašums, vai Tev ir bērni, noteikti vajag apsvērt iegādāties dzīvības apdrošināšanu. Ja Tu esi pārliecināts, ka Tavu aktīvu vērtība būs pietiekama, lai samaksātu saistības un pārējās izmaksas, kas nodrošinātu ģimenei finansiālu stabilitāti, tad iespējams Tev nav nepieciešams apdrošināt savu dzīvību.  

Autors: Kaspars Neimanis

SIA "Apdrošināšanas un Finansu Brokers"
Reģ. Nr.: 40003438358
Banka: SWEDBANK
Bankas konts: LV33HABA0001408049593
E-pasts: office@financebroker.lv
Telefona nr.: +371 67613810
Juridiksā adrese: Rīga, Tukuma iela 6,
LV-1002, Latvija

Uztici apdrošināšanas jautājumus profesionāļiem un piesakies bezmaksas tirgus salīdzinājumam!

Vēlos saņemt