+371 26173284

Kādas ir ilgtermiņu uzkrājumu priekšrocības?

15.01.2021

Regulāru uzkrājuma veidošana agrīnā vecumā var padarīt dzīvi daudz vieglāku, kad Tev būs nepieciešama nauda lielākiem pirkumiem nākotnē.

Uzkrājumus var veidot krājkontā vai ieguldot fondu tirgos, bet ilgtermiņa ieguldījumu stratēģijai ir daudz vairāk priekšrocību salīdzinot ar naudas turēšanu krājkontā. Tev katru mēnesi vajadzēs atlikt mazāku summu, lai sasniegtu iecerēto mērķi un vienlaicīgi neizjust finansiālu spiedienu. Tu varēsi izvairīties no īstermiņa tirgus svārstību riskiem un pat gūt labumu no tiem. Jo jaunākā vecumā Tu sāksi veidot uzkrājumus, jo daudz labāk pārvaldīsi savus finanšu līdzekļus, Tu pieradināsi sevi veikt atlikt naudu nevis tikai tērēt. Tas Tev dod lielāku finansiālu brīvību un līdzekļus nākotnē, lai veiktu lielāku pirkumu vai kapitālieguldījumiem.

SĀC AGRI

Tiem, kas sāk veidot uzkrājumus agrākā vecumā, būs daudz vieglāk sasniegt savus finanšu mērķus, nekā tiem kuri sāktu to darīt vēlāk. Piemēram, ja Tu aizejot pensijā 65 gadu vecumā vēlies uzkrāt noteiktu summu, tad sākot veidot uzkrājumu 25 gadu vecumā Tev katru mēnesi būs jāatliek daudz mazāka summa, nekā ja Tu sāktu to darīt 40 gadu vecumā.

Piemēram, ja Tev mērķis līdz pensijai sakrāt 50 000 EUR, tad sākot veidot uzkrājumus akciju fondos ar prognozēto atdevi 5% - 25 gadu vecumā Tev katru mēnesi vajadzētu atlikt tikai 45 EUR, ja sāktu 35 gadu vecumā tad jau 75 EUR, bet ja Tu sāktu krāt 45 gadu vecumā, Tev jau katru mēnesi būtu jāatliek vismaz 150 EUR lai sasniegtu mērķi, šādu summu iespējams jau grūtāk būs atļauties atlikt.

 

SALIKTIE PROCENTI

Salikto procentu likme ir procentu veids, kas tiek aprēķināts procentiem no pamatsummas pieskaitot procentus no iepriekšējos periodos uzkrātajiem procentiem. Kombinētais noguldījums ilgtermiņā ir daudz izdevīgāks. Pat ja ievērojami nepalielināsiet uzkrājuma summu, saliktie procenti darbosies Tavā labā un summa palielināsies uz procentu likmes rēķina. Tāpēc pēc 20-30 gadiem efekts no saliktajiem procentiem ļoti krasi palielinās Tavu uzkrājumu. 

Tu pats vari izvēlēties ieguldījumu riska līmeni. Tomēr ir arī jāņem vērā, ka dažādiem noguldījumiem fondiem ir dažādi nosacījumi un riska līmenis – augsta riska fondi nodrošina lielāku peļņu, taču pastāv arī lielāks risks zaudēt naudu. Bet pastāv arī stabili ilgtermiņa noguldījumi, kas nodrošina mērenu izaugsmi un zemu riska līmeni.

 

IZVAIRIES NO ĪSTERMIŅA TIRGUS SVĀRSTĪBĀM

Ja veicat ieguldījumus, tad vislabāk ir skatīties ilgtermiņā. Akciju vērtības un fondu daļas īstermiņā var būt ļoti svārstīgas, un iespējams, ka naudas nepieciešamības gadījumā, Tev nāksies pārdod savas daļas, kad tirgus ir zemā līmenī, kas var ievērojami samazināt Tavu uzkrājumu.

Mēģinājumi paredzēt īstermiņā tirgus svārstības un gūt no tām labumu var būt ļoti riskanta stratēģija un pat finanšu ekspertiem ne vienmēr tas sanāk.

Piemēram, pēc Lielbritānijas paziņojuma pamest Eiropas savienību 2016. gada jūnijā Londonas Fondu biržā FTSE 100 fonds samazinājās par 8 procentpunktiem astoņās minūtēs, tādējādi iznīcinot akciju vērtības 140 miljardu mārciņu vērtībā un samazināja cilvēku pensiju uzkrājumus. Bet 2017 gada beigās jau bija atguvies un pabeidza gadu ar rekord augstu radītāju.Ieguldot naudu ilgtermiņā (pieci gadi un ilgāk) ir daudz labāks plāns, lai izvairītos no īstermiņa tirgus svārstībām un nopelnītu vairāk.

 

FINANŠU MĒŖĶA SASNIEGŠANA

Ja Tu plānosi uz priekšu un nospraudīsi savus finansiālos mērķus, tad izveidot uzkrājumu būs daudz vieglāk. Plānojot Tu varēsi vieglāk sasniegt gan īstermiņa, gan vidēja termiņa mērķus, piemēram – pirmā iemaksa īpašumam vai nauda precībām. Tas pat arī attiecas uz ilgtermiņa mērķiem, piemēram, uzkrājums pensijai. Pat, ja Tev šobrīd nav nekāda prātīga mērķa, ir jēga ietaupīt ārkārtas gadījumiem. Tādā veidā Tu varēsi vieglāk tikt galā ar finansiālam problēmām, kas varētu būt dēļ slimības vai darba zaudējuma. Ir ļoti svarīgi pareizi rīkoties ar saviem finanšu līdzekļiem un ieguldīt naudu tādā veidā, lai sasniegtu tieši sev nolikto mērķi.

Autors: Kaspars Neimanis

SIA "Apdrošināšanas un Finansu Brokers"
Reģ. Nr.: 40003438358
Banka: SWEDBANK
Bankas konts: LV33HABA0001408049593
E-pasts: office@financebroker.lv
Telefona nr.: +371 67613810
Juridiksā adrese: Rīga, Tukuma iela 6,
LV-1002, Latvija

Uztici apdrošināšanas jautājumus profesionāļiem un piesakies bezmaksas tirgus salīdzinājumam!

Vēlos saņemt