+371 26173284

Īsumā par fondiem!

18.01.2021

Izvēloties veidot uzkrājumus, pirms apdrošināšanas līguma noslēgšanas, pieteikumā būs jānorāda, kuros apdrošināšanas kompānijas ieguldījumu fondos Tu vēlies savu naudu investēt. Ņemot vērā, ka piedāvāto fondu skaits ir ļoti liels, ir iespējams apjukt pirms izdarīt savu izvēli. Bet, kā jau bieži vien dzīvē gadās - sarežģītais parasti ir vienkāršs. Šajā rakstā sniegsim Tev padomus, kā pareizi rīkoties, lai izvairītos no kļūdām, kas var nepelnīti atmaksāties nākotnē.

Kas ir ieguldījumu fondi?

Ieguldījumu fondi ir naudas ieguldīšanas veids, kurā, veicot iemaksas, Tev kopā ar citiem investoriem ir iespēja gūt peļņu, t.i., ļaut naudai pelnīt naudu. Par Tavu ieguldīto naudu fonda pārvaldnieks iegādājas fonda daļas, par kurām Tev ir īpašuma tiesības un kontrole. Ieguldījumu fondi nodrošina plašu ieguldījumu izvēli, profesionālu pārvaldību un salīdzinoši zemas ieguldījumu izmaksas. Izmantojot ieguldījumu fondus, individuālie ieguldītāji nepieņem lēmumus par to, kā jāiegulda fonda aktīvi. Tu vienkārši izvēlies fondu, pamatojoties uz tā mērķiem, risku, izmaksām un vēsturiskajiem rezultātiem. Fonda pārvaldnieks pārrauga fondu un izlemj, kādus vērtspapīrus tam vajadzētu turēt, kādos apjomos un kad vērtspapīrus pirkt un pārdot. Vēsturiski ilgtermiņā ieguldījuma fondi (atkarībā no riska līmeņa) nodrošina daudz augstāku atdevi nekā depozīta noguldījumi, kā arī atdeve pārsniedz inflācijas indeksu.

Cik droši ir ieguldījumu fondi?

Ņemot vērā, ka Latvijā pēdējā desmitgadē vairākas bankas tika atzītas par maksātnespējīgam un cilvēki ir zaudējuši savus ieguldījumus, tad saprotami ir uzdot sev jautājumu - ‘’Vai mans uzkrājums būs drošībā?’’. Būtiskākais, kas ir jāņem vērā, ka atšķirībā no naudas glabāšanā bankas krājkontā vai depozītā, veicot ieguldījumu fondos, par Tavu naudu tiek iegādātas fondu daļas un Tev piederēs daļas, kurām ir konkrēta vērtība naudas izteiksmē, kas ir mainīga atkarībā no ekonomiskajiem apstākļiem. Tāds pats piemērs strādā uz nekustamo īpašumu, kas arī ir kā viens no investīcijas veidiem. Ja Tu esi iegādājies nekustamo īpašumu par konkrētu summu, tad īpašuma vērtība arī ir mainīgā atkarībā no ekonomiskajiem apstākļiem. Tāpat kā īpašums tā arī fondu daļas pieder Tev, bet abiem var mainīties vērtība, uz kā rēķina Tu vari nopelnīt vai arī zaudēt naudu. Svarīgākie iemesli, kāpēc var apgalvot, ka ieguldīšana fondos ir droša:

Kādi ir riski?

Lai gan iepriekš minētie iemesli norāda, ka ieguldījumu fondi ir samērā droši, tie joprojām ir pakļauti riskam. Lai uzzinātu vairāk par riska raksturu un apmēru un kā no tā izvairīties, lasiet zemāk:

Kopsavilkums

Ja doma par naudas ieguldīšanu fondos Tevi biedē, Tu neesi vienīgais, jo iespējams ir dzirdēti biedējoši stāsti, ka nauda tiek zaudēta un nav iespējams nopelnīt. Bet realitāte ir tāda, ka ieguldīšana fondos ir saistīta ar risku, taču, darot to gudri un disciplinēti, tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā ilgtermiņā palielināt savu kapitālu. Tāpēc, pirms pieņemt izvēli par kādu konkrētu fondu, veic izpēti un izvēlies tādu, kas atbilst Tavam ieguldījumu mērķim un riska profilam. Ņemot vērā, ka lielāka daļa cilvēku nav profesionāļi ieguldītāji, tad apdrošināšanas kompānijas piedāvā speciālas ieguldījumu programmas, kas atbilst katra riska līmenim, t.i., zema riska, vidēja un augsta riska. Katram ieguldījumu fondam ir sagatavots fonda prospekts, kurā sniegta detalizēta informācija par ieguldīšanas mērķi, ieguldījumu politiku, riska profilu, pārvaldības izmaksas, noteikumi par fonda ienākumu aprēķināšanu un sadali, kā arī  "Ieguldītājiem paredzēto pamatinformāciju". Tev vajadzētu ar šiem dokumentiem iepazīties! 

 

 

SIA "Apdrošināšanas un Finansu Brokers"
Reģ. Nr.: 40003438358
Banka: SWEDBANK
Bankas konts: LV33HABA0001408049593
E-pasts: office@financebroker.lv
Telefona nr.: +371 67613810
Juridiksā adrese: Rīga, Tukuma iela 6,
LV-1002, Latvija

Uztici apdrošināšanas jautājumus profesionāļiem un piesakies bezmaksas tirgus salīdzinājumam!

Vēlos saņemt